Beweegbeleid woonzorgcentra en verpleeginstellingen

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) stelt dat woonzorg- en verpleeginstellingen het belang om bewegen bij ouderen te stimuleren zien, maar dat dit in de praktijk geen prioriteit heeft. IGZ vindt het noodzakelijk dat dit wel een structureel onderdeel van de verantwoorde zorg voor ouderen in instellingen wordt. Met het veld en op basis van literatuuronderzoek stelde de inspectie zeven bouwstenen voor beweegstimulering op.

Het inrichten van de buitenruimte met een aantrekkelijke Fitnesstuin draagt bij aan het stimuleren van bewegen. Niet alleen voor de bewoners van uw instelling, maar ook  voor de vrijwilligers, medewerkers, mantelzorgers, (klein)kinderen en andere familieleden die dagelijks uw bewoners  helpen en bezoeken. Samen bewegen in een Fitnesstuin  is leuk en goed voor het sociale contact!

Wilt u meer informatie over de 7 bouwstenen voor beweegstimulering van het IGZ? Goede voorbeelden van hoe andere zorginstellingen met bewegen aan de slag zijn gegaan aan de hand van de 7 bouwstenen van de IGZ? Of een stappenplan ‘Preventief bewegen in de ouderenzorg’ ontvangen? Neem gerust contact met ons op.

Beweegbeleid gemeenten

Wil uw gemeente bewegen stimuleren door middel van het aantrekkelijker maken van buitenruimtes?
Wij kunnen u hierin adviseren. U kunt telefonisch of per mail contact met ons opnemen.